Crâmpeie de Singapore

Sunt de aproape trei săptămâni în Singapore și am tot vrut să aștern “pe hârtie” impresii legate de ce am văzut până acum, dar m-am prins în hora noului ce mă înconjoară.

Când m-au întrebat prietenii cum mi se pare în Singapore, le-am zis că e bine și cald… și umed. Aici este o stare oarecum constantă să fii transpirat, ud de la ploaie sau de la umiditatea din aer. Au aer condiționat în toate tipurile de transport, chiar cu riscul de a fi o diferență la care eu m-am acomodat greu (deh, sunt din România, mă trage curentu’!).

DSC_0887Printre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să merg la un food court aproape de casă. Un food court este o zonă cu restaurante și fast food-uri, dar ceva mai accesibil ca preț. Pentru un buget relativ mic (5 SGD, adică vreo 15 lei) poți să găsești ceva de mâncare. În ciuda așteptărilor mele, nu îmi place așa de mult mâncarea asiatică. Cel mai fain lucru la prima seară a fost descoperirea standurilor cu fructe tăiate și sucuri proaspete din fructe (pepene galben, roșu, papaya, ananas, guava, starfruit). Mi-am luat suc de cocos (coconut juice sau coconut water) și mi-a dat pe lângă pai și o lingură. Ca omu’ neumblat, m-am uitat urât că doar nu e ciorbă. De fapt, cu lingura scobești pulpa nucii de cocos care este sățioasă doar că toată operațiunea necesită ceva răbdare și îndemânare.

În primul weekend, am trecut pe lângă Marina Bay Sands, un hotel de lux, legat de alte niște magazine de lux dintr-un mare mall de… lux (The Shoppes de pe Bayfront Ave). Mai interesant de atât pentru mine sunt grădinile, Gardens by the Bay, de lângă hotel. De fapt, este vorba de un parc natural cam de dimensiunea Herăstrăului. Ce este specific acestor grădini și impresionant sunt niște structuri imense ca niște copaci, numite The Supertree Grove. Nu am reușit să străbat tot parcul și nu am intrat la serele de lângă parc pentru că era destul de scump pentru turiști (sunt alte prețuri dacă ești rezident sau ai permis de muncă), dar am avut noroc că am prins un spectacol de lumini și muzică. A fost un moment de relaxare în care doar simțeam un vânticel subțire, ascultam muzica și îmi prindeam gândurile în culorile uneori psihedelice, alteori calmante.

Imaginea cu care venisem în minte era cumva un oraș cu clădiri înalte, betoane, toropeală de tropice și aglomerare. Însă m-am trezit cumva într-o pădure tropicală, dar cu oameni și clădiri înalte. În Singapore, totul este optimizat pentru a putea avea atât spațiu verde cât și infrastructură și spații de locuit. Tot într-un weekend, am trecut prin Grădina Botanică, devenită și site UNESCO. M-am plimbat cam prin jumătate din ea și nici nu am intrat la expoziția națională de orhidee (National Orchid Garden) – un tip de orhidee fiind floarea națională a Singapore-lui. Aici am găsit pe una dintre plăcuțele de lângă copaci un indiciu despre cum a ajuns Singapore să fie atât de verde: o campanie de împădurire începută după câștigarea independenței ca parte a viziunii de a scoate țara din stadiul de lumea a treia. Mi-a plăcut atmosfera din grădina botanică, am văzut destul de mulți oameni care ieșiseră cu familia, prieteni la un picnic sau doar să sporăvăiască și să se bucure de natură. De la un bătrânel care hrănea peștii koi din lac, la un cuplu de indieni bătrâni care erau pozați de fata lor și luaseră o postură oficială, la copiii care erau fascinați de perdeaua cascadei de apă, toți se lăsău în voia timpului care părea să curgă mai leneș.

25651740981_79db24f305_o25625762242_fc781c2ef1_o25446040750_e218e917a9_o

Închei cu o cină. Deși experiențele culinare nu au fost prea mult pe gustul meu, am fost la Swee Choon Tim Sum, un restaurant prin Little India cu specific cantonez și din zona Hong Kong. În contrast cu mâncarea gustoasă este un decor nepretențios la care merge bine o conversație animată.

Orașul ăsta este viu și cheamă să fie explorat.

25205071214_957e78a4df_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s